Piian blogi

Työ tekijäänsä kiittää?

Torstai 16.6.2016 - Piia Kurki

Tampereen kaupungin sote-sektorin tuotantoalueet jakoivat 7. kesäkuuta ansiomitaleja kiitokseksi niille työntekijöille, joilla on takanaan useampi vuosikymmen kaupungin palveluksessa. Mitaleilla muistettiin 20, 30 ja 40 vuotta kaupungin palveluksessa olleita, ja niitä jaettiin kolmella tuotantoalueella yhteensä 157.

Olin itse toista kertaa mukana ansiomitaleiden jakamisessa avopalvelujen johtokunnan varapuheenjohtajan ominaisuudessa. Ojentaessani avopalvelujen työntekijöille mitaleita, onnittelin heitä ja kiitin hyvästä työstä.

Ansiomitaleiden jakamisen jälkeen usea kaupungin työntekijä tuli juttelemaan kanssani. Heillä jokaisella oli minulle sama viesti: kiitos, kun kiitit tehdystä työstä. Eräs palkittu sanoi olleensa kaupungilla töissä 30 vuotta, eikä muista, että hänelle olisi koskaan sanottu nuo sanat.

Olin tästä hyvin hämilläni. Mielestäni työntekijöiden kiittämisen tulisi olla osa esimiehen perustehtävää työssä kuin työssä. Jokainen onnistuminen, jokainen potilaan hyvän hoidon kokemus, jokainen ajallaan tehty asiakaskäynti - jokaisesta on kuitenkin kiittäminen työntekijää.

Välillä työssä tulee myös tilanteita, joissa työntekijä saa huonoa palautetta. Sitä voivat antaa sote-alalla asiakkaat, omaiset - ja toki joskus myös kollegat tai esimiehet. Palautteesta otetaan opiksi ja tarpeen mukaan kehitetään toimintaa. Negatiivista palautetta tulee kuitenkin turhan herkästi - hyvä palaute ja kiitokset monesti unohtuvat.

Työntekijät ovat avainasemassa, kun viemme läpi suuria muutoksia. Niitä on Tampereellakin vuosikymmenten sisään mahtunut. Seuraavaksi puretaan tilaaja-tuottaja-malli, ja tuleva sote-uudistus tuo mukanaan paljon uutta. Motivoitunut henkilöstö on kehityksen moottori. Sote-alaa aletaan arvostamaan, kun asiakkaat, työntekijät ja esimiehet arvostavat tehtyä työtä.

Tampereen kaupunki on halunnut henkilöstöstrategiassaan kiinnittää huomiota työntekijöiden kuulemiseen ja osallistamiseen päätöksenteossa. Lisäksi on haluttu kehittää johtamista. Toivoisinkin, että jokainen esimiestyötä tekevä miettii, milloin on viimeksi kiittänyt alaisiaan, ja tekee kiittämisestä jatkossa säännöllisen osan omia työtehtäviään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työ, esimiestyö, tampere

Päivystyssairaaloiden määrän pienentäminen huolestuttaa

Perjantai 20.5.2016 - Piia Kurki

Luonnos päivystyssairaaloista on julkaistu. Listauksessa mainitaan 12 sairaalassa olevan laaja päivystys, johon sisältyy mm. naistentaudit sekä synnytykset. Kahdeksassa sairaalassa on lisäksi suppea päivystys, joka sisältää "tavallisimmin tarvittavien erikoisalojen päivystyksen ja sosiaalipäivystyksen sekä tarpeen mukaisen suun terveydenhuollon päivystyksen".

Mikäli tulkitsen oikein, laki tällaisenaan tarkoittaisi sitä, että nykyisten 29 (?) synnytyssairaalan sijaan meillä olisi jatkossa 12 synnytyssairaalaa? Vai 12+8 = 20? Joka tapauksessa määrä vähenee radikaalisti.

Pyrin aina parhaani mukaan päätöksenteossa objektiivisuuteen, eli en halua tehdä alue- tai eturyhmäpolitiikkaa tai vetää päätöksiä kotiinpäin. Terveydenhuoltoalan ammattilaisena (sairaan-/terveydenhoitajana) olen kuitenkin sitä mieltä, että synnytyksissä on paljon sellaisia erityispiirteitä, jotka tulisi huomioida päätöksenteossa.

Kuten kaikki tiedämme, synnytyksen ajankohtaa on mahdotonta tietää etukäteen, ja usein synnytys tapahtuu kiireellä. Tälläkin hetkellä esimerkiksi Lapissa joudutaan lähtemään synnytyssairaalaan osastolle jo paria viikkoa ennen laskettua aikaa odottelemaan synnytystä (koska välimatkat ovat pitkiä). En soisi sitä, että tätä käytäntöä tulee laajentaa muuallekin.

Ymmärrän sen, että sote-ratkaisuissa tulee tehdä päätöksiä ja kipeitäkin leikkauksia. Usein kannatan myös isompia ja siten tehokkaampia yksiköitä. Isossa yksikössä on se hyvä puoli, että poikkeustilanteessa lapselle/äidille tarvittava hoito on lähellä. Pienissä yksiköissä kohtaaminen on kiireettömämpää, ja koti perheineen sijaitsee lähempänä.

Huono synnyttämiskokemus ei ole kovin hyvä alku niin kovin tärkeälle äidin ja lapsen (+isän) yhteiselle taipaleelle. Ja tosiaan, kun on kiire ja sairaala on kaukana, kuinka moni isä lähtee kaahailemaan ylinopeutta synnyttävä äiti takapenkillä?

Keskitetään terveyspalveluita, joilla ei ole kiire. Kiireettömään hoitoon tarkoitettuja terveysasemia ei tarvi olla joka nurkalla. Vaikkapa diabeteksen vuosikontrolleja voivat tehdä terveydenhoitajat lääkärien sijaan. Psykiatrisessa avohoidossa tapahtuneet keskittämiset ovat lisänneet henkilöstön saatavuutta ja parantaneet hoidon laatua. Hammaslääkäriinkin pääsee vähän kauemmas. Jne.

Mutta jos panostettaisiin tähän synnyttämiseen.

Kommentoi kirjoitusta.

Kiitokset luottamuksestanne!

Maanantai 29.10.2012 - Piia Kurki

Äänisaaliini Tampereella oli 179 ääntä - jäin yhdeksän äänen päähän varavaltuustopaikasta. Täytyy kuitenkin olla erittäin tyytyväinen! Näissä vaaleissa äänet olivat tiukassa. Ensimmäistä kertaa ehdolla olleena, ei-paljasjalkaisena tamperelaisena, joka hoiti kampanjansa yksin, vaalitulos on hyvä. Laskin äänieni hinnaksi reilut 2€/ääni.

Kokoomus pärjäsi erittäin hienosti valtakunnallisella tasolla ja myös Tampereella saimme enemmistön valtuustoon. Kokoomusnuoret pärjäsivät täällä hyvin ja alle 30-vuotiaita nousi valtuustoon useampia.

Kiitokset kaikille äänensä minulle antaneille. Lupaan mahdollisessa johtokunta-työskentelyssä pyrkiä olemaan luottamuksenne arvoinen.

Neljän vuoden päästä uudestaan paremmalla tietämyksellä, kokemuksella ja onnistumisella! Kiitos kaikille! 

Kommentoi kirjoitusta.

Suomi-uudistuksen loppukiri

Lauantai 27.10.2012 klo 17:55 - Piia Kurki

Tänään viimeinen päivä kampanjaa ja huomenna virallinen vaalipäivä! Käykäähän äänestämässä Tampereella numeroa 46 :) Tarjoan kokemusta ja tietämystä erityisesti terveysalan asioista. Ajatuksistani lisätietoja löydät nettisivuiltani tai facebookin vaaliprofiilistani.

Viimeinen vaaliviikko on mennyt sairastaessa, sillä olin ranneleikkauksessa tämän viikon tiistaina. Kiitokset Hatanpään sairaalan päiväkirurgiselle osastolle loistavasta palvelusta. Siinä esimerkki yksiköstä, jonka toiminta on erinomaista. Valitettavasti kuitenkin toipuminen on vienyt mehut ja sen takia kampanjointi on jäänyt nyt vähemmälle.

Tänään kuitenkin viimeinen puristus. Kokoomusnuoret järjestävät Tampereen keskustorilla oman pienen kokoontumisen, missä mm. tarjoillaan mustaamakkaraa. Nuoret ehdokkaat tavattavissa: toivomme aktiivista keskustelua paikallispolitiikasta ja erityisesti tietenkin nuorten asemasta!

Toivon kaikille Kokoomusnuorille erittäin hyvää menestystä huomiselle vaalipäivälle. Toivon, että useampi nuori kokoomuslainen pääsee valtuustoon. Toki vaalionnea toivon myös muillekin kokoomuslaisille, toivottavasti suomalaiset äänestäjät ovat kuulleet Kokoomuksen viestin Suomi-uudistuksen tarpeellisuudesta! :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, kokoomus, kunnallisvaaliehdokas

TAMK:n vaalitori - teemoja

Maanantai 22.10.2012 - Piia Kurki

Huomenna tiistaina 23.10 osallistun Tampereen Ammattikorkeakoulun vaalitoriin Kuntokatu 3:n toimipisteessä. 
 
Teemoina minulla itselleni tärkeät:
- Terveys ja hyvinvointi - terveyspalvelujen kokonaisvaltaisuus sekä hyvä ja tehokas hoito ilman, että asiakas joutuu pomppimaan luukulta luukulle. Terveyden edistäminen ja sairauden ehkäisy tulee yhteiskunnalle huomattavasti halvemmaksi, kuin sairaiden hoitaminen!
 
- Työntekoon tukeminen ja työkyvyn ylläpitäminen - yrittäjyyden tukeminen, uusien työpaikkojen synnyttäminen, nuorten työllistäminen ja se, että ihmiset säilyisivät työ- ja toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään.
 
- Laadukas ja arvokas vanhushoito. Kotihoitoa ja laitoshoitoa ei pidä asetella vastakkain. Kotihoitoon tulee panostaa, jotta kotona asuminen mahdollistuisi, tämä vähentäisi myös laitoshoidon painetta.
 
- Pyöräilytiet kuntoon ja julkinen liikenne toimivaksi.
 
- HOIDETAAN ASIAT JA IHMISET, ei vain hoivata tai hyysätä! :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, kokoomus, kunnallisvaaliehdokas

Nuorten tukeminen on sijoitus tulevaisuuteen

Sunnuntai 14.10.2012 klo 8:52 - Piia Kurki

Kirjoitukseni nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä julkaistiin tänään Aamulehden Lukijalta-palstalla. Tässä kirjoitus:

Nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen ei ole vain huono-osaisten lasten tukemista, vaan siitä on hyötyä kaikille. Lastenneuvola maksaa lasta kohden noin 220€/v, kouluterveydenhuolto 125€/v, kun taas psykiatrinen hoito maksaa 9000-15000€ kuussa ja työmarkkinoilta syrjäytyminen yhteensä miljoonan. Panostetaanko mieluummin terveyteen, kuin maksetaan sairaudesta?

Lapsen kannalta koko perheen hyvinvointi on tärkeää ja siihen tulee panostaa jo neuvolassa. Olisi tärkeää huomata ja hoitaa myös perheessä mahdollisesti vallitseva kriisi. Kaikki eivät halua lähteä psykologin juttusille, mutta monen vanhemmuutta voisi tukea neuvolasta käsin, mikäli resurssit riittäisivät. Tämän toteutumiseksi tarvittaisiin lisää terveydenhoitajia. Vanhemmuusryhmiä tulisi perustaa, ei lakkauttaa.

Kouluissa tulisi panostaa kouluterveydenhuoltoon ja oppilashuoltoryhmiin, luokkakokoja pitäisi pienentää ja kouluavustajia lisätä. Opettajilla tulee olla mahdollisuus ja keinoja puuttua enemmän, koska koululle kuitenkin langetetaan huomattava kasvatuksellinen rooli. Koululaisille voisi opettaa elämänhallinnan ja tunteiden säätelyn taitoa: tällä pyrittäisiin ehkäisemään mielenterveysongelmia, joita on nuorilla paljon ja joita voi tulla kaikille sosiaalisesta asemasta huolimatta. Moniammatillisen yhteistyön tulisi olla sujuvaa ja salassapitovelvollisuuden ei tulisi estää sujuvaa tiedon kulkua ja lapsen/nuoren edun ajamista, jokainen ammattilainen on kuitenkin vaitiolovelvollinen omasta työstään.

Nuorisokeskuksissa tehdään hienoa työtä, joka ei näy aina kirjoissa ja kansissa. Päihteettömyyden ja vapaan ”hengailun” lisäksi läsnä on myös turvallinen aikuinen, jota nuori ei aina kotoa saa. Nuorten osallistuminen toimintaan ja erilaisiin projekteihin on jo nyt vahvaa, mutta sitä voisi entisestään lisätä. Nuoret saisivat mukavaa tekemistä, onnistumisen tunteita ja oppeja tulevaa työelämää varten.

Lapsuus ja nuoruus määrittävät paljolti koko loppuelämän sujumista. Niitä tukemalla sijoitetaan tulevaisuuteen.

Piia Kurki

Tampere (Kok.)

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, kunnallisvaaliehdokas, nuoret, syrjäytyminen, ehkäisy

Ylen vaalitentti - Jyrki Katainen

Perjantai 12.10.2012 - Piia Kurki

Jyrki Katainen oli eilen Ylen vaalitentissä. Tässä Jyrkin esittämiä ajatuksia, joista olen ehdottomasti samaa mieltä!

  • [Kilpailutuksessa] valitaan mieluummin yrityksiä, jotka maksavat veronsa Suomeen.
  • Veroprosentin nosto ei yksinään takaa hyviä palveluita.
  • Kunnanvaltuusto päättää, kuka tuottaa palvelun. Jos kunta itse tuottaa palvelun tehokkaimmin ja laadullisimmin, se valitaan. Jos sen tekee yksityinen, se valitaan.
  • Kaikkia peruspalveluita ei tarvitse kilpailuttaa.
  • Ei rakenteisiin pidä rakastua, vaan palveluihin.
  • Vähennetään erikoissairaanhoidon painetta vahvistamalla terveyskeskuksia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, kokoomus, kunnallisvaaliehdokas, tampere, vaalitentti, jyrki, katainen

Kunnallisista palveluista vaalipaneelissa

Torstai 4.10.2012 - Piia Kurki

Osallistuin eilen sosiaalialan vaalipaneeliin, joka järjestettiin Pyynikin ammattikoululla. Erityisesti mieleeni jäi ajatus siitä, että mitä ne muut ehdokkaat ja puolueet oikein ajattelevat? Onhan se kaunis ajatus, että "Annetaan kaikille kauheesti rahaa ja ei leikata yhtään mistään". Tämä on kuitenkin täysin epärealistista populismia. Vasemmiston edustajat olivat sitä mieltä, että veronkorotus on ainoa tapa hoitaa asiat kuntoon, leikkauksia ei silloin tarvitsisi edes tehdä. 


Ehdotettiin myös sitä, että kunnallisverosta tulisi progressiivinen. Jos sinä tienaisit miljoonan vuodessa, niin harmittaisiko sinua, että 600'000 siitä menee muiden ihmisten elämän rahoittamiseen ja vaihtaisitko kenties kuntaa, jos kunnallisvero olisi naapurissa itsellesi edullisempi? Todennäköisesti. Ei me voida ajatella niin, että yksittäisten rikkaiden ihmisten tulee rahoittaa täysin köyhien ihmisten elämä. Kyllä nekin tekee töitä niiden rahojen eteen ja on ne ansainnut. 

En kannata sosiaali- ja terveysalan leikkauksia, mutta ne leikkaukset ovat välttämättömiä sille, että kaupungin talous pysyy kohdallaan. Tärkeintä on se, mihin ne leikkaukset kohdistuu. Panostetaan ennaltaehkäisyyn ja tehokkaaseen, kokonaisvaltaiseen hoitoon ja muokataan hoitoketjut siten, etteivät asiakkaat joudu pomppimaan paikasta toiseen vaivojensa kanssa. Sosiaalialan toimista tulee tehdä mahdollisimman tehokkaita, jotta me ei HOLHOTA, vaan HOIDETAAN. Otetaan nuoria entistä enemmän mukaan toimintaan, jotta heillä on tärkeää ja arvokasta tekemistä ja jotta työelämäkin tulee tutummaksi. 

Arvostetaan työtä ja terveyttä, sillä niissä on meidän tulevaisuus.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, tampere, kunnalliset, palvelut, vaalipaneeli, kunnallisvaaliehdokas

Kokoomuksen Tulevaisuus-risteily

Sunnuntai 30.9.2012 - Piia Kurki

Kokoomuksen Tulevaisuus-risteily koettu.

Tsemppi on korkea ja mieli kirkas kampanjan ja kaupungin tulevaisuuden suhteen. Erityisesti itsellä on herännyt paljon ajatuksia siitä, miten hyvä palvelutaso tullaan jatkossakin säilyttämään. Raha on tiukassa, joten vaikka mieli tekisi, sitä ei kaikille voida antaa.

Kohua herättäneeseen sairausloma-asiaan otan kantaa kokemuksieni pohjalta. On paljon sairausloman hakijoita, jotka eivät oikeasti sairauslomaa tarvitse. Vuotava nenä ei välttämättä tee työkyvyttömäksi. Krapulaan sairauslomaa hakevat tarvitsevat ehkä hoitoa päihdeongelmaansa, eivät ongelman piilottelua vatsataudin tmv tekosyyn alle. Puolustan Kokoomuksen kantaa tässä asiassa, mutta ehdotan, että karenssi tulee käyttöön vasta sitten, jos sairauspäiviä on esimerkiksi vuodessa yli seitsemän ja kaikki ovat lyhytaikaisia flunssia tms. Monilla ihmisillä on korkea työmoraali ja jos he kerran kymmenessä vuodessa sairastuvat, ei heitä pidä rangaista. Silti on todettu, että yli 100'000 suomalaista huijaa vuosittain sairauslomaa!

Tällä hetkellä sairaanhoitajan vastaanotto terveysasemilla on maksuton myös niille, jotka hakevat säännöllisesti 1-3 päivää sairauslomaa ilman sellaista sairautta, joka voidaan kliinisesti todeta. Ehdotan, että sairaanhoitajankin akuuttivastaanotosta menisi pieni maksu, jotta vastaanottoa käytetään aitoon tarpeeseen. Palvelun tuottakoon se, joka tekee sen edullisimmin laadun kärsimättä. Minä ainakin haluaisin olla hoitoalan töissä myös yksityisellä palveluntuottajalla, sillä jotain he tekevät oikein - he tekevät voittoa. Silti asiakkaat tykkäävät heidän palveluistaan enemmän, kuin kalliimmaksi tulevista kunnallisista. Miksi?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kokoomus, kunnallisvaalit, tampere, kunnallisvaaliehdokas

Lastensuojelusta

Maanantai 3.9.2012 - Piia Kurki

Lastensuojelusta: Turvallinen lapsuus on jokaisen lapsen perusoikeus ja sen tulisi toteutua. 8-vuotiaan lapsen raju, kuolemaan johtanut, pahoinpitely on nostanut jälleen keskusteluun lastensuojeluasiat. Lastensuojelun toimia kyseenalaistettiin. Kyseenalaistan toki itsekin, mutta mielessä täytyy pitää se, että julkisuuteen annettavat tiedot eivät välttämättä vastaa todellisuutta. Lastensuojeluun tulisi kohdentaa lisää resursseja ja eri toimijoiden välistä yhteistyötä tulisi tehostaa.Salassapitoasiat eivät toki koske lastensuojeluilmoituksia, mutta esimerkiksi joillain alan työntekijöillä on edelleen epäselvyys siitä, milloin nk. lastensuojeluilmoitus tulisi tehdä. Jos joudut miettimään asiaa, tee ilmoitus! 


Vielä enemmän pitäisi panostaa perheiden hyvinvointiin ja ongelmien ennaltaehkäisyyn: neuvolaresursseja pitäisi parantaa ja moniammatillisten tiimien määrää lisätä. Tukitoimia erityistä tukea tarvitseville perheille pitäisi saada ilman pitkiä jonoja. Ala tarvitsee uusia, innovatiivisia ja ammattitaitoisia yrittäjiä, jotka tarjoavat esimerkiksi äiti-lapsi-ryhmiä. Opettajilla tulisi olla aikaa ja keinoja puuttua asioihin. Huostaanotot ovat kallis keino, mutta välillä ainoa mahdollinen.

Nykymallin mukaan koti on lapselle paras paikka. Minä kyseenalaistan tämän väitteen joissakin tapauksissa. Huostaanotto tai sijoittaminen eivät ole aina mitään rangaistuksia lapselle, päinvastoin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, kunnallisvaaliehdokas, lastensuojelu, tampere

Kuntauudistuksesta

Maanantai 6.8.2012 klo 9:33 - Piia Kurki

Kokoomuksen kunnallisvaalistartti järjestettiin Tampereen Komediateatterilla lauantaina 4.8. Ilta koostui tervehdyksestä, hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen puheesta, "Lainahöyhenissä"-teatteriesityksestä ja iltapalasta.

Henna Virkkunen (kok) tuli Komediateatterille suoraan Tampereen viinikylästä, missä innokkaat asukkaat olivat saaneet jutella kuntaministerin kanssa ajankohtaisista asioista ja politiikasta. Puheessaan Virkkunen puhui muunmuassa paljon puhutusta kuntauudistuksesta Tampereen ja Pirkanmaan näkökulmasta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kokoomus, kunnallisvaalit, kuntaministeri, henna, virkkunen, kuntauudistus

Taas kadunvaltaus Tampereella

Perjantai 27.7.2012 klo 9:37 - Piia Kurki

Tampereella järjestettiin kadunvaltaus torstaina 26.7 klo 17.30 alkaen. Satakunnankatu oli kokonaan suljettuna liikenteeltä välillä Aleksiskivenkatu-Kuninkaankatu. Mielenosoittajat istuivat kadulla ja paikalle tuotiin äänentoistovälineet. Lähes koko mielenilmauksen ajan bändit soittivat kovaäänistä punkkia. Poliisille ei oltu tehty tapahtumasta virallista ilmoitusta. Lopulta usean tunnin odottelun jälkeen klo 22 jälkeen poliisi keskeytti musiikin. Silloin mielenosoittajat alkoivat käyttäytyä poliisia kohtaan aggressiivisesti ja poliisi joutui turvautumaan voimankäyttökeinona pippurikaasuun.

Itse en ymmärrä tällaista kadunvaltausta ja toisten elämän vaikeuttamista. En koe, että tässä todistetaan tai saavutetaan yhtään mitään hyvää. Pidän tätä mielenilmausta vain turhana provosointina. Joku asiallinen, ilmoitettu mielenilmaus asian puolesta olisi täysin hyväksyttävää. Sen sijaan liikenne oli suljettuna koko päivän ja meteli häiritsi alueen asukkaita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoitukset